Ca 45 minuter

Mjuk pepparkaka med brynt smörfrosting

En mjuk och saftig mjuk pepparkaka som toppas av en krämig mascarponefrosting med brynt smör. Mjuk och krämig ljuvlighet i varje tugga.

Original recept från brinkenbakar.se

Jennifer Palmér

Dec. 5, 2024

Ingredienser

150 g smör

3 st ägg

270 g socker (3 dl)

250 g mjöl (4 dl)

1 msk kanel

1 msk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

1 tsk bikarbonat

150 g fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)

180 g lingonsylt (1,5 dl)

Brynt smörfrosting

200 g smör

90 g florsocker (1,5 dl)

200 g mascarponeost

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Övrigt

Oxalis

Gör så här

Smörj (eller klä med bakplåtspapper) en form, ca 20×20 cm.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader över- undervärme ugn).

Smält smöret och ställ det åt sidan.

Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.

Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.

Häll smeten i formen. Grädda i ca 35-40 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner mitt i kakan. Ta ut kakan och vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt den svalna under formen.

Bryn smöret och häll över på en bunke. Låt det stelna tills det är krämigt. Det går på nån timme i kylen.

Vispa smöret med florsockret tills det är ljust och krämigt.

Tillsätt mascarpone, vanilj och salt och vispa ihop till en slät kräm.

Lägg över krämen på en spritspåse med en rund tyll, ca 1,5 cm i diameter. Spritsa diagonalt över kakan, börja i mitten genom att spritsa från ett hörn till det andra och fyll sedan på ut till de andra hörnen.

Dekorera med oxalis.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.