En mjuk och saftig mjuk pepparkaka som toppas av en krämig mascarponefrosting med brynt smör. Mjuk och krämig ljuvlighet i varje tugga.
Original recept från brinkenbakar.se
Dec. 5, 2024
150 g smör
3 st ägg
270 g socker (3 dl)
250 g mjöl (4 dl)
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
150 g fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)
180 g lingonsylt (1,5 dl)
200 g smör
90 g florsocker (1,5 dl)
200 g mascarponeost
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Oxalis
Smörj (eller klä med bakplåtspapper) en form, ca 20×20 cm.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader över- undervärme ugn).
Smält smöret och ställ det åt sidan.
Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.
Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i formen. Grädda i ca 35-40 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner mitt i kakan. Ta ut kakan och vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt den svalna under formen.
Bryn smöret och häll över på en bunke. Låt det stelna tills det är krämigt. Det går på nån timme i kylen.
Vispa smöret med florsockret tills det är ljust och krämigt.
Tillsätt mascarpone, vanilj och salt och vispa ihop till en slät kräm.
Lägg över krämen på en spritspåse med en rund tyll, ca 1,5 cm i diameter. Spritsa diagonalt över kakan, börja i mitten genom att spritsa från ett hörn till det andra och fyll sedan på ut till de andra hörnen.
Dekorera med oxalis.