En krämig och smakrik Butter Halloumi där halloumin får en härligt gyllene stekyta innan den blandas i en kryddig tomat- och gräddsås. Perfekt att servera med fluffigt basmatiris!
Dec. 5, 2024
2 st förp halloumi (200g)
2 st gula lökar
1 st röd chili
15 g ingefära
3 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater (400g)
2.5 dl grädde
50 g smör
1 dl vatten
1 msk strösocker
1 tsk kardemumma malen
0.5 tsk kanel
1 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0.5 tsk peppar
3 dl basmatiris
6 dl vatten
1 tsk salt
1. Koka riset Skölj riset noga i kallt vatten. Lägg riset i en kastrull med vatten och salt. Rör om och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills vattnet ångat bort och riset är mjukt.
2. Förberedelser Hacka gul lök och lägg i en skål. Hacka chili och lägg i skålen. Skala och riv ingefära och vitlök och lägg i skålen. Blanda alla kryddor.
3. Stekning Hetta upp smör i en gryta på medelvärme. Stek hackade/rivna grönsakerna tillsammans med kryddblandningen. Rör om regelbundet tills löken mjuknar och kryddorna doftar.
4. Koka såsen Tillsätt tomatpuré och stek i en minut till. Häll i finkrossad tomat och vatten. Låt såsen småputtra under lock i 15-20 minuter.
5. Grädde & socker Häll i grädde och rör om. Tillsätt socker och låt puttra i ytterligare 10-15 minuter. Mixa grytan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
6. Halloumi Skär varje halloumiost försiktigt i tre tunna plattor på längden. Skär sedan plattorna i tärningar. Stek bitarna försiktigt på medellåg värme tills dem får lite färg. Vänd ner halloumin i såsen och låt puttra ihop i några minuter. Servera den krämiga grytan med det nykokta riset och njut av en smakrik och mättande måltid.