Budapestbakelse

Tips! 💡AnvĂ€nd ALLTID glas eller metallbunke till marĂ€ngen, se till att elvisparna Ă€r helt fettfria. Annars förstörs marĂ€ngen och blir platt đŸ„°

HelĂ©n ”Nenne” Mattsson

Dec. 4, 2024

Ingredienser

MarÀngen:

8 st Àggvitor (medium Àgg)

180 g socker

Nötblandning:

180 g socker

70 g maizena majsstÀrkelse

170 g hasselnötter fint hackade (smÄbitar Àven lite mjöligt)

Garnering och fyllning:

4 dl grÀdde ( ta det mesta till botten, men spara lite till garnering)

1 burk mandarin klyftor

Florsocker till att pudra med

50 - 100 g mörk blockchoklad (anvÀnder 55%)

Gör sÄ hÀr

SÀtt ugnen pÄ 175 grader. LÀgg bakplÄtspapper pÄ en plÄt.

Vispa Àggvita fluffigt och fast, tillsÀtt lite i taget av strösockret och vispa till en fast marÀng. Vispa in strösockret ordentligt mellan varje gÄng, tar ca 1/4 del Ät gÄngen.

Blanda strösocker, hasselnötter och maizena i en bunke.

Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det Àr vÀlblandat.

Spritsa ut med sprits tills smeten tar slut. Detta recept tĂ€cker en vanlig plĂ„t (jag kör en stor rund tyll pĂ„ 16mm, fungerar Ă€ven att klippa av toppen pĂ„ spritspĂ„sen). 😁

GrÀdda mitt i ugnen pÄ 170 grader i 20 min, lufta ugnen nÄgra sekunder och baka ytterligare 2 min.

Ta ut botten ur ugnen och lÄt svalna, lÀgg pÄ ett bakplÄtspapper pÄ botten och vÀnd den sÄ att du har undersidan uppÄt.

Stryk pÄ ett tunt lager grÀdde, sprid ut mandarinklyftor, rulla ihop till en rulle.

Dela din rulltÄrta pÄ lÀngden till Ätta bakelser, pudra pÄ florsocker, ringla lite choklad och garnera med grÀdde och en mandarin klyfta.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.