Vegetarisk chili sin carne med pimiento de padron, en minipaprika som steks i olivolja. Chilin förbereds genom att grönsaker sauteras, kryddor och tomat adderas för att bilda en smakstark gryta. Rivna morötter och bönor hälls i och det får koka ihop. Toppa med en klick vitlökskräm och rätten är komplett.
Original recept från www.ica.se
Jan. 10, 2022
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 msk olivolja
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
0.5 tsk kanel
0.5 msk strösocker
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 burkar hela tomater (à 400 g)
1 burk stora kokta vita bönor (à 380 g)
1 burk kokta kidneybönor (à 380 g)
1 morot
4 port havreris, ris eller annat gryn
1 vitlöksklyfta
0.5 kruka persilja
2 dl smetana (eller turkisk yoghurt)
Salt och peppar
100 g små gröna paprikor (gärna pimientos de padrón)
1 tsk olivolja
4 små tortillabröd
Chili: Skala och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och hacka paprikan.
Bryn grönsakerna på hög värme i olivoljan i en stor gryta. Tillsätt kryddorna och fräs någon minut. Häll på tomaterna. Låt koka ca 15 minuter.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Vitlökskräm: Skala och riv vitlöken och hacka persiljan. Blanda det med smetana. Smaka av med salt och peppar.
Chili: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och riv moroten fint och vänd ner i chilin tillsammans med bönorna. Låt det koka upp.
Tillbehör: Stek pimientos i olivolja i en stekpanna, salta och peppra. Värm tortillabröden i en torr stekpanna på medelvärme.
Servera chilin med ris, vitlökskräm, tortillabröd och pimientos.