Ca 60 minuter

Ugnsbakad torskrygg, jordärtskockspuré, vitvinssås med tomat och gräslök, picklad & friterad jordärtkocka och grönkålschips

Bara såå gott!

Therese Fröberg

Oct. 27, 2022

Ingredienser

300 g torskrygg (2 bitar á 150gram)

Smör att hyvla över

Salt & peppar

Lite pressad citron

Jordärtskockspuré

250 g jordärtskockor (ca 7-8 st)

25 g smör

0.5 dl mjölk

0.5 dl grädde

Salt och peppar

Picklad och friterad jordärtskocka

1 jordärtskocka

0.5 dl ättikssprit

1 dl socker

1.5 dl vatten

Salt

Olja till fritering

Grönkålschips

Några blad grönkål

En nypa flingsalt

Vitvinssås

1 finhackad schalottenlök

1 msk smör till stekning

1 msk tomatpuré

1 dl torrt vitt vin

1 dl fiskfond

2 dl grädde

Lite pressad citron

1 msk smör

Salt & peppar

Lite finhackad gräslök

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader varmluft.

Salta torskryggen och låt dra ca 15 min.

Under tiden - ta en av jordärtskockorna och hyvla fint på mandolin eller skär i tunna skivor.

Picklad jordärtskocka - Koka ihop ättisksprit, socker, vatten och en nypa salt till lagen, rör runt tills sockret är helt smält. Lägg i hälften av jordärtskocksskivorna och ställ svalt.

Lägg fisken i smord ugnsform, pressa över några droppar citron och hyvla över lite smör. Sätt in i ugnen och baka tills fiskens innertemperatur når 48 grader. (ca 20 min)

Skala resterande jordärtskockor och dela i mindre bitar. Lägg i gryta med saltat vatten och koka tills bitarna är mjuka. Bryn samtidigt smöret, sedan slå på mjölk och grädde. Låt sjuda och koka ner så att det tjocknar lite.

Såsen - Fräs löken snabbt i smör utan att det blir färg på löken. Tillsätt tomatpurén och låt det steka en halv minut till. Häll på vinet, låt koka upp och koka någon minut. Häll på fond och grädde och låt koka ner till hälften.

Hetta under tiden upp oljan att fritera resterande jordärtskocksskivor i till 150 grader. Lägg i skivorna försiktigt och fritera tills de är gyllene. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Fritera grönkålen i samma olja, den blir klar väldigt fort så var beredd att ta upp nästan direkt. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Sila av såsen genom finmaskig sil. Vispa i resten av smöret. Smaka av med citron, salt och peppar.

När jordärtskockorna till purén är mjuka, mosa dem och vispa samma med gräddblandningen. Häll på lite i taget och känn efter så att purén inte blir för lös. Smaka av med salt och peppar.

När allt är klart för uppläggning - blanda ner finhackad gräslök i såsen. Lägg upp purén, fisken, såsen, picklad och friterad jordärtskocka och grönkålschipsen. NJUT!

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.