Allt på en plåt i ugnen, fläskkarré som marinerats med soja, ingefära och vitlök, blandas med potatis, paprika och lök och blir klart samtidigt. Servera med tzatziki eller annan kall vitlökssås.
Dec. 3, 2024
700 g fläskkarré (går bra att ta fläskfilé eller fläskytterfilé)
500 g potatis
2 st rödlökar
1 g ön eller röd paprika
Marinad:
2 msk olivolja
2 msk kinesisk soja
2 st vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven färsk ingefära
0.5 msk flytande honung
0.5 tsk chiliflakes
0.5 tsk salt
Tzatziki:
0.5 st gurka
0.5 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt
1 - 2 st stora vitlöksklyftor
1 tsk torkad eller färsk oregano (1 tsk torkad motsvarar 2 msk färsk)
1 msk olivolja
Svartpeppar från kvarnen
Sätt ugnen på 225°. Skär köttet i mindre bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden och blanda med fläskfilén. Låt gärna köttet marinera minst 30 min.
Gör tzazikin: Skölj gurkan och riv den på grövsta sidan på ett rivjärn. Lägg i en sil och blanda i salt. Låt rinna av i 30 minuter. Krama ur vätskan med handen.
Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, gurkrasp, oregano och olivolja. Smaksätt med svartpeppar
Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor. Skär löken i klyftor. Skär paprikan i bitar. Blanda kött, potatis, lök och paprika på en plåt, ringla över olja och salta.
Tillaga mitt i ugnen tills köttet är genomstekt och potatisen har fått lite färg, ca 30 min. Garnera pytten med oregano och servera med tzazikin.