Napoelonbakelse med smördeg, hallonsylt, grädde och äppelmos. Birgitta Rasmussons recept från TV-programmet ”Hela Sverige bakar”. Napoleonbakelsens historia: Johan och Johanna Broqvist startade ett konditori i mitten av 1860 talet. Innan Johan öppnade konditoriet, så var han nere i Österrike och gjorde sin gesäll. Johan gjorde en bakelse som var en hyllning till den franska kejsaren Napoleon och som alla känner till väl som Napoleonbakelsen. Bakelsen såg dock lite annorlunda ut då, än vad den gör nu. Då bestod den av fyra lager med tusenbladsdeg varvade med vaniljkräm och äppelmos, täckt med sockerglasyr som marmorerats med vinbärsgele.
Dec. 3, 2024
8.3 dl vetemjöl (500 g)
500 g smör, kallt i bitar
2 dl vatten (200 g)
40 g äggula
1.5 tsk salt (10 g)
10 g citronsaft
5 dl mjölk (500 g)
2 st vaniljstänger
120 g äggula
1.25 dl strösocker (125 g)
40 g majsstärkelse
50 g smör
10 dl grädde (1000 g)
1.3 dl äppelmos (150 g)
1.25 dl hallonsylt (150 g)
5 dl florsocker (300 g)
0.5 dl vatten (50-60 g)
Smördeg: Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop. Tillsätt vatten, ägggulor och citronjuice. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra. Plasta degen och låt vila i kyl cirka 10-20 minuter. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag. Plasta och låt vila 10-20 minuter. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag. Låt vila 10-20 minuter. Kavla ut degen ca 3 mm tunn, dela till 2 st plåtar. Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Vaniljkräm: Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 gram av strösockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter. Tag upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön, skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas. Vispa äggulor, resten av strösockret och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken. Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil - kyl.
Montering: Dela bottnarna i 3 lika stora delar. Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå. Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde. Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp. Stryk tunt med hallonsylt Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten. Skär i portions bitar.