När vi hade rester hemma gjorde mamma ibland stekt ris. Både till lunch, lunch, middag, med råvaror vi hade tillgängliga hemma. Så släng inte överblivet ris som är förvarat i kylen. Riset är idealiskt för att göra stekt ris 🥰 Skinkan kan bytas ut mot t.ex. kyckling (eller något annat protein).
Dec. 2, 2024
Ca. 650 g kokt ris (300 g okokt), gärna jasminris
150 g tärnad skinka (kan bytas ut mot kyckling el. något annat protein)
100 g frysta ärtor
2 st ägg
1 burk majs (160 g)
1 st tärnad morot
1 st hackad vårlök
1 st hackad vitlöksklyfta
0.5 st hackad lök
Smattillsätt
2 msk sojasås (läs tips)
2 msk ostronsås
1 msk sesamolja
0.5 tsk peppar
0.25 st – tsk salt
Olja för stekning
Värm ca 2 msk matolja i en stor panna på medelhög värme och fräs vitlök och lök tills man får en gyllene färg.
Tillsätt skinka, frysta ärtor, majs och morötter och fräs i ca. 2-3 minuter.
Blanda i riset och alla smakämnen väl – smaka av med salt. Skjut riset till ena halvan av pannan, så att den andra halvan är tom.
Tag ca 1 matsked olja på den tomma sidan och knäck i två ägg. Rör om äggen i en cirkelrörelse i ca 1 minut. Låt äggen bli lite fasta innan man vänder på dem med riset och bryter äggen i mindre bitar.
Tillsätt på slutet hackad vårlök och sesamolja, blanda väl och servera.
Ett tips till dig som gillar en extra kick är att tillsätta lite chiliolja eller Sriracha.