Över 60 minuter

Roys saffransbullar med fördeg

Saftiga lussebullar fyllda med mandelmassa, vanilj och smör. Genom att använda fördeg blir lussebullarna blir de saftigare och håller bättre.

Original recept från www.koket.se av Roy Fares

Jennifer Palmér

Dec. 2, 2024

Ingredienser

Fördeg

500 g mjölk

50 g jäst

1 g saffran

520 g vetemjöl

Deg

150 g smör, rumstempererat

170 g strösocker

2 g salt

320 g vetemjöl

Mandelfyllning

250 g mandelmassa

25 g strösocker

3 g vaniljsocker

120 g smör, rumstempererat

Pensling och garnering

1 st ägg

Pärlsocker

Gör så här

Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.

Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.

Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.

Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.

Bred ut fyllningen jämt över degen.

Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.