Det här receptet från ICA gav riktigt fluffiga härliga Lussebullar! Jag gjorde en halv sats utan problem. Eventuellt hade jag önskat lite mer saffranssmak så gillar du som jag saffran, öka mängden lite. 😉
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
Dec. 2, 2024
2.5 pkt saffran
2 dl strösocker
2 msk rom eller vatten
175 g rumstempererat smör
50 g jäst
5 dl rumstempererad mjölk (3 %)
0.5 tsk salt
800.5 - 900 g vetemjöl (800g motsvarar ca 13 dl och 900 g ca 15 dl)
1 dl russin eller tranbär (hade bara tranbär hemma, blev toppen)
Mjöl till utbakning
1 st ägg till pensling
Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och vätskan med saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl (vill du ha en fastare deg ta den större mängden mjöl). Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.