Sotade mandariner
Original recept från grocerywealth.com av louise
Dec. 2, 2024
7 st –9 mandariner eller clementiner
1 dl + 2 msk extra jungfruolivolja
2 st kvistar rosmarin
2 tsk honung
6 st hela kryddnejlikor
0.5 tsk chiliflakes
Salt och svartpeppar
1 st baguette
200 g brieost
Färsk timjan (för garnering)
Skala mandarinerna eller clementinerna. Ta bort den tjocka vita hinna och trådarna. Dela frukten i klyftor och ställ åt sidan.
Värm 1 dl olivolja i en stor stekpanna på mycket låg värme. Tillsätt 2 kvistar rosmarin, 2 tsk honung, 6 hela kryddnejlikor och chiliflakes. Krydda med en nypa salt och peppar. Låt blandningen sjuda i cirka 10 minuter. Häll sedan blandningen i en värmetålig skål.
Ställ tillbaka stekpannan på plattan och höj värmen till hög. Tillsätt 2 msk olivolja och lägg mandarinklyftorna i ett jämnt lager (var försiktig, det kan stänka). Krydda med salt och peppar och stek klyftorna tills de blir djupt gyllenbruna, cirka 1–2 minuter per sida. Flytta klyftorna till den kryddiga oljan och låt dem suga upp smakerna.
Skiva baguetten och lägg skivorna på en plåt. Ringla över lite olivolja och rosta i ugnen på 200°C i cirka 8–10 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.
Skiva brieosten och lägg en skiva på varje rostad baguette. Toppa med de sotade mandarinklyftorna och ringla över lite av den kryddiga oljan. Garnera med färsk timjan och servera direkt.