Här kommer receptet på riktigt saftiga fluffiga saffransbullar med en krämig smörfyllning med vanilj och kardemumma 🙌💛
Original recept från www.instagram.com
Dec. 7, 2024
25 g jäst
25 g yoghurt (0,25 dl)
290 g mjölk (ca 3 dl)
65 g strösocker (0,75 dl)
45 g brun farin strö (0,5 dl)
410 g vetemjöl (6,8 dl)
175 g vetemjöl (ca 3dl)
125 g rumsvarmt smör
0.5 tsk salt
0.5 - 1 g saffran
75 g smör
45 g brun farin strö (0,5 dl)
4 msk vaniljsocker
1 tsk nymortlad kardemumma
45 g strösocker (0,5 dl)
1 dl vatten
Blanda alla ingredienser till fördegen i en bakassistent. Låt vila i 30 min.
Tillsätt resten av ingredienserna till degen och arbeta degen i ca 15 min med bakassistent tills du får en glansig och elastisk deg. Arbeta den längre om du gör förhand.
Tryck ut på ett bakplåtspapper och lägg in i frysen i ca 20 min. Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Kavla ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen och vik ett treslag.
Skär ca 2 cm breda remsor, tvinna och forma bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 1-2h.
Sätt ugnen på 220°. Koka upp en sockerlag av strösocker och vatten. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 min. Pensla direkt efter med sockerlag och strö över lite socker och nymortlad kardemumma.