Den här tårtan är inte ett dugg svår att baka, men det är tre moment så man behöver lite tid, En botten, en kolakräm och en mousse. Här gjordes botten och kola en kväll och moussen nästa kväll och sen fick den stelna över natten.
Original recept från www.instagram.com
Dec. 1, 2024
150 g mandel
1.5 dl äggvita (ca 4 ägg)
1.75 dl socker
1 msk potatismjöl
250 g kondenserad mjölk
0.75 dl farinsocker
50 g smör
0.5 tsk salt
Lingon
Strössel
Granris
3 dl grädde
150 g färskost
0.75 dl florsocker
200 g vitchoklad
0.5 g saffran
1.5 st gelatinblad
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på 23-24 cm med ett bakplåtspapper i botten.
Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
Mixa mandeln till ett kross, blanda i potatismjölet och vänd sedan ner i marängen.
Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden saltkolan.
Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
Ta formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.
Ta fram grädde och färskost innan du börjar så det inte är för kylskåpskallt. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Koka upp 0,5 dl av grädde, rör ner saffranet. Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma saffransgrädden.
Rör sedan ner det i den smälta chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.
Lättvispa resterande grädde, färskost och florsocker. När gräddblandningen och chokladblandningen inte har för stor temperaturskillnad, rör ner en klick av grädden i chokladsmeten, upprepa 2-3 ggr medans du vänder ihop allt till en jämn mousse.
Häll moussen över botten och ställ kallt eller i frys och låt stelna.