göra gröt i ugn är ett enkelt knep för att få frukosten att kännas lite lyxigare! Jag denna ugnsbakade gröten med rivet äpple, vaniljpulver, honung, pepparkakskrydda och kanel och toppade med mandel & solrosfrön. Jag brukar göra den kvällen innan och värmer lite dagen efter.
Nov. 29, 2024
1 st ägg
5 dl havredryck/mandel & kokos dryck
2 msk honung eller agavesirap
4 dl havregryn
1 tsk malen kanel
1 tsk pepparkakskrydda
2 krm vaniljpulver
0.5 tsk salt
2 st röda äpplen
0.5 dl blandade frön/hackade nötter
Till servering
Vaniljyoghurt/kvarg eller mjölk
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ihop ägg, havredryck och hälften av honungen (1 msk) . Blanda ner havregryn, kanel, pepparkakskrydda, vaniljpulver och salt. Riv ett äpple grovt och blanda ner.
Häll i en smord ugnsform 20–25 cm i diameter. Skiva det andra äpplet tunt, gärna på mandolin, och lägg på gröten. Strö över frön och ringla över resten av honungen.
Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills gröten får fin färg.
Till servering: Servera med mjölk eller en klick yoghurt.