Det är ju så magiskt gott 🤩. Recept för två vuxna, en 2 åring och en 4,5 åring:
Original recept från www.instagram.com
Nov. 30, 2024
150 g gurka
1.5 dl vatten
1 dl socker
0.5 dl ättika
500 g färs
1 dl mjölk
1 st ägg
0.5 dl ströbröd
1 st gullök, hackad och stekt tills mjuk
1 tsk salt
0.75 tsk svartpeppar
Rapsolja
5 dl grädde
3 msk köttfond
1 tsk worcestershire sås
1 tsk soja
1 st par tsk vätska från rårörda lingon
Salt
Skär gurkan tunt med mandolin eller osthyvel. Blanda resterande ingredienser i en skål tills sockret löst sig. Lägg i gurkan och låt stå minst 30 minuter. Ställ in i kylen.
Vispa ihop mjölk, ägg, ströbröd, salt, kryddor och lök i en bunke. Blanda ner köttfärs (blanda ej för mycket). Låt svälla i 10 minuter. Rulla till bollar. Sätt en stekpanna på medelhög värme och tillsätt en skvätt rapsolja. Lägg i så många köttbullar som får plats utan att det blir trångt. Stek tills du har fin färg runt om. Lägg ur på ett fat eller liknande och håll varmt. Upprepa tills alla köttbullar är stekta. Häll inte ur fettet från stekpannan.
I samma stekpanna tillsätter du grädde, fond, Worcestershire och soja. Låt reducera tills du når önskad konsistens. Smaka av med salt och lingonvätska.
Servera alltsammans och täck med sås. Är och njut!