Det blev ett riktigt gott, saftigt och smakrikt bröd som enligt mig smakar ännu bättre än den köpta varianten!
Nov. 28, 2024
2 dl fyrkornskross
2 dl vatten
4 dl vatten
150 g surdeg
50 g jäst
0.5 dl brödsirap
1 dl lingon
480 g vetemjöl
180 g grovt rågmjöl
0.5 dl vetekli
2 tsk salt
2 msk rapsolja
Koka upp fyrkornskrosset med 2 dl deciliter vatten och koka samman till en gröt. Låt svalna. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med det kalla vattnet.
Tillsätt resten av ingredienserna utom rapsoljan och arbeta degen i 10 minuter i maskin.
Smörj en ren bunke med rapsolja och tippa i degen. Vik den ett par gånger så att du får olja runt hela degen. Plasta bunken och låt jäsa 1-2 timmar till cirka dubbel storlek. Ju varmare den står, desto snabbare jäser den.
Tippa upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Forma degarna till limpor utan att knåda degen allt för mycket. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö over lite vetemjöl.
Täck plåtarna med bakduk och låt jäsa i 60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft om du har det.
Baka limporna i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Har du en termometer så ska limporna ha en innertemperatur på 98 grader.
Låt limporna svalna helt under duk på galler. Fuska inte med detta då de behöver sin tid efter ugnen för att sätta sig ordentligt.