Saffransrulltårta med apelsinkräm

💡Tips! Rulltårtan går bra att göra i förväg och förvara i kylen, den går också fint att frysa 🥰 Kokossocker: Smakar inte kokos, utan smaken kan beskrivas som en mild ton av kola och passar för det mesta som sötning på alla ställen där man i vanliga fall använder strösocker. Mängden kokossocker man använder i exempelvis bakverk är densamma som mängden vanligt socker. Det höga innehållet av vitaminer, mineraler och antioxidanter gör kokossocker mer nyttigt än vanligt socker. Dessutom gör det låga GI-värdet att inte blodsockret skjuter i höjden. Däremot innehåller kokossocker en del fruktos som bör undvikas i allt för stora mängder. Så att hålla sig till en lagom mängd är att rekommendera. Kokosmjöl: Till skillnad från annat mjöl innehåller det bara hälften så många kalorier, dubbelt så mycket protein och 15 gånger så mycket kostfibrer. Det låga kolhydratinnehållet gör det lämpligt för de som följer LCHF-dieten. 25 g kokosmjöl kan bytas ut till 100 g vetemjöl eller mot cirka 50 g mandelmjöl.

Helén ”Nenne” Mattsson

Nov. 27, 2024

Ingredienser

Apelsinkräm:

3 dl cashewnötter, kan uteslutas (blötlagda i minst 4 timmar)

4 msk pressad juice/saft från apelsin

0.5 dl lönnsirap

1 tsk zest från apelsin

1 nypa havssalt

Tårtbotten:

4 st ägg

4 msk kokossocker

1 dl mandelmjöl

2 msk tapiokamjöl

1 msk kokosmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk nystött kardemumma

0.5 g saffran

1 nypa havssalt

Gör så här

Apelsinkrämen: Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj dem väl. Lägg ner cashewnötterna i en beredare och mixtra. Riv zest från en apelsin och dela den sedan och pressa den på juice/saft. Tillsätt 4 msk juice/saft med cashewnötterna. Mixa samman till en massa. Tillsätt lönnsirap, apelsin zest och salt. Mixa samman till en slät kräm. Ställ in apelsinkrämen i kylen, medans man gör tårtbottnen.

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bakplåten med ett bakplåtspapper. Smöra bakplåtspappret med lite ghee alt. kokosolja. Knäck ner äggen i en bunke Tillsätt kokossockret. Vispa samman några minuter tills det blir pösigt. Mät upp och blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten, med hjälp av en slickepott, tills allt blandat sig väl. Häll ut smeten på bakplåten med bakplåtspappret. Fördela smeten över plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Medan tårtbottnen står i ugnen. Ta fram ett nytt bakplåtspapper och lägg på bänken. Pudra lite tapiokamjöl över ytan.

När tårtbottnen är klar. Kolla med en provsticka, så bottnen känns torr innan man tar ut den. Låt kakan svalna någon minut på bakplåten och vänd sedan upp den på bakplåtspappret som man förberett med tapiokamjöl. Dra bort det övre bakplåtspappret, som bottnen gräddats på och låt tårtbottnen svalna helt.

Montering: Ta ut apelsinkrämen från kylen. Bred ut krämen i ett jämnt lager över tårtbottnen. Rulla ihop till en rulle, ta hjälp av bakplåtspappret som den ligger på. Rulla från kortända till kortända. När man fått en rulle, placera den på ett fat med skarven nedåt. Täck med lite folie och ställ in i kylen ca 30 minuter innan man skär upp den, så den sätter sig.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.