Svensk husmanskost när den är som bäst⭐️
Nov. 26, 2024
500 g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl ströbröd
2 dl grädde
1 msk dijon
1 msk soja
Salt & peppar
800 g mjölig potatis
4 dl grädde
50 g smör
250 g frysta lingon
150 g socker
1 gurka, skivad tunt på mandolin
1 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten
3 dl grädde
0.5 dl kalvfond
1 msk soja
Köttbullar: Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Finhacka löken, stek den i smör på medelhög värme tills den blivit mjuk. Tillsätt sojan i löken och ta bort från värmen. Blanda samtliga ingredienser till köttbullssmeten. Rulla köttbullarna i önskad storlek.
Rårörda lingon: Blanda ihop lingon med socker i en skål och ställ åt sidan.
Inlagd gurka: Blanda ättika, socker och vatten och rör om tills sockret löst sig. Häll lagen över den tunt skivade gurkan och ställ in i kylen.
Värm upp en stekpanna. I med rikligt med smör och stek köttbullarna i omgångar tills de fått en fin yta. Skicka in de i ugnen på 100 grader tills det är dags att servera.
Gräddsås: Ner med grädde i fettet som är kvar i stekpannan efter köttbullarna. Tillsätt fond och soja och låt koka ner lite.
Potatispuré: Skala potatis och koka den mjuk. När potatisen är mjuk, häll av vattnet och passera potatisen genom en potatispress. Blanda ner grädde och smör och rör om tills purén är slät och krämig. Smaka av med salt & peppar.
SERVERA!