Camilla Hamids knäckiga äppelpaj med höstiga äpplen och knäckig smuldeg är höstens godaste paj! Servera med glass eller vaniljsås för maximal upplevelse!
Original recept från www.koket.se
Jan. 10, 2022
8 äpple
0.75 dl strösocker
2 msk farinsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
4 msk potatismjöl
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
175 g smör
0.5 dl ljus sirap
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i pajformen.
I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!