HÀr har vi en lasagne med Nduja och en god créme fraßche i köttfÀrssÄsen och parmesan i bechamelsÄsen. Lasagnen Àr varken blöt eller torr utan perfekt krÀmig. Och, den lagades i lÄngpanna, vÀldigt praktiskt. Receptet rÀcker till minst 12 portioner
Original recept frÄn www.instagram.com
Nov. 25, 2024
1.5 kg köttfÀrs
1.5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
2 st gula lökar
1 st vitlök solo
2 pkt passerade tomater
150 g nduja
1 burk créme fraßche basilika & tomat
1 l mjölk
75 g smör
0.75 dl mjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
50 g parmesan
500 g lasagneplattor
100 g riven mozzarella
2 st skivade tomater
Stek lök och vitlök mjuk och glansig i lite olja. Ta ur pannan och stek sedan köttfÀrsen med salt, peppar och kryddor. LÀgg i en ndujan och blanda runt. Smaka av hur starkt den Àr. HÀr var den ganska mild sÄ de anvÀndes ganska mycket. LÀgg tillbaka löken höll pÄ tomater och till sist crÚme fraiche. LÄt puttra medans du gör bechamelsÄsen.
SmÀlt smöret i en kastrull. HÀll pÄ mjölet och vispa snabbt ihop. HÀll pÄ lite mjölk i taget och vispa snabbt sÄ det inte blir nÄgra klumpar. Salta och peppra. LÄt sÄsen koka ihop sÄ den tjocknar, riv sedan i parmesanost. Akta sÄ du inte brÀnner sÄsen.
SÀtt ugnen pÄ 200°. Smörj en lÄngpanna med lite smör eller olja. LÀgg först lager köttfÀrssÄs i botten. LÀgg sedan pÄ plattor sÄ det tÀcker, ett tunt lager köttfÀrssÄs och ett tunt lager bechamelsÄs. FortsÀtt sÄ ytterligare varv till allt Àr slut (ca 2 varv till). Tillsist toppar du lasagnen med tomatskivor och riven ost.
Baka lasagnen i ugnen ca 35 minuter.