För ett tag sedan (april) lagade @adamthulin fransk löksoppa som jag tycker är toppengott. Just därför blev jag sugen på det men tycker nog att det passar mer till den kallare årstiden så jag avvaktade lite. Men nu när både @middagsbordet_ och @charlotteskitchen_sweden hade lagat det så kände jag att det var ett tecken att även jag skulle svänga ihop denna soppa fullpackad med umami och härliga djupa smaker 👌 Umamin och sötman kommer just från löken när den fått fräsas under en längre tid...
Original recept från www.instagram.com
Nov. 25, 2024
1 kg gul lök, tunt skivad
1 st skvätt mörk öl
3 - 4 klyftor vitlök, tunt skivad
1 l kycklingbuljong
2 dl torrt vitt vin
1 msk umamifond
3 st lagerblad
Några kvistar timjan
Vitvinsvinäger
Peppar
Olivolja
Smör
1 st par skivor gott bröd
Rejält med riven gruyèreost
Sätt ugnen på 275 grader
Lägg skivad lök och olja i en gryta med lock med låg värme så att löken blir riktigt mjuk, ca 30 minuter
När löken har mjuknat tar du bort locket och höjer värmen samt lägger i en klick smör.
Fräs runt lite och skicka i en skvätt öl (blev metlagningsölen som idag var Old Speckled Hen)
Fräs löken till den fått fin färg utan att brännas vid (rör om då och då)
Tillsätt den finhackade vitlöken, vitt vin, buljong, lagerblad, sjöpung och timjan
Låt sjuda ca 10 minuter och smaka av med några droppar vinäger, salt och peppar (lyft ut lagerblad innan gratinering)
Rosta brödet eller stek i lite olja och skär sedan i tärningar och avlägsna kanterna
Häll upp soppan i skålar, toppa med bröd och ost och gratinera i ugnen
Servera soppan genast men tänk på att att skålarna är varma (ät gärna brödkanterna till soppan och/eller gör ströbröd av dem)