Nu när julen närmar sig är det dags att börja tänka på allt det goda vi vill ha på julbordet. För mig är leverpastej ett självklart inslag – och hemlagad blir den både godare och mer personlig än köpt! Dessutom är den enklare att göra än man kan tro. Här är mitt recept för en riktigt smakrik och krämig leverpastej:
Original recept från www.instagram.com
Nov. 24, 2024
600 g ungnötslever
300 g späck
2 st ägg
1.5 st gul lök
5 st ansjovisfiléer + 1,5 tsk spad
4 cl ljus sirap
3 st –4 cl konjak
6 tsk salt
40 g vetemjöl
30 g potatismjöl
3.5 dl grädde
2 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
0.5 tsk kanel
1 tsk kryddpeppar
1 tsk ingefära
0.5 tsk muskot
1 tsk nejlika
2 tsk oregano
Hacka och stek löken, låt svalna.
Rensa levern från hinnor och mal lever och späck grovt (eller hacka fint om du saknar kvarn).
Mixa alla ingredienser till en slät smet (ca 6–7 min).
Häll smeten i folieformar, täck med folie och grädda i vattenbad på 225°C varmluft i ca 45 min.
Ta bort folien och grädda ytterligare 10 min för fin färg.
Låt svalna och förvara i kyl upp till 1 vecka, eller frys in för längre hållbarhet.