En varm sallad som är bra höst och vintermat!
Nov. 24, 2024
1 st butternutpumpa
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
200 g färsk grönkål
1 st kvist rosmarin
Salt & svartpeppar
1.5 dl kokta gotlandslinser/gröna linser eller belugalinser
0.5 st citron, saften av
0.25 st granatäpple, kärnorna
1 st förpackning grillost (200 g)
Sätt ugnen på 200 grader. Koka linserna mjuka med vatten och lite salt i en kastrull. Skala pumpan med en kniv, dela den och ta bort kärnhuset. Dela pumpan i bitar och lägg på en plåt. Krossa vitlöksklyftorna med en kniv. Blanda pumpan med olivolja, rosmarin, salt och svartpeppar tillsammans med vitlöken. Baka i ugnen i ca 15 minuter. Riv grönkålen i bitar. Massera grönkålen med lite olivolja och salt. Ta ut plåten och fördela ut grönkålen över pumpan. Sänk värmen på ugnen till 150 grader och ställ tillbaka plåten. Låt stå tills kålen blir till chips. Det kan behöva röras i plåten några gånger tills grönkålen är klar. Skiva grillosten och stek den i stekpanna tills den får fin färg.
Lägg upp de kokta linserna i en salladsskål. Blanda ner citronsaft och smaka av med lite salt och svartpeppar. Fördela över pumpa, grönkål och grillost. Strö över granatäppelkärnorna- sedan klart att servera.