Det var länge sen en rätt gjorde mig så här glad i själen 🤷🏽♀️ men det är något särskilt med curry - comfort food på hög nivå! Förutom att det är lätt att laga och anpassa (typ av protein/allergier/kosthållning/hetta/osv) så är det ett jäkligt tacksamt storkok👌🏼 Det här är min variant på butter masala med linser, den är även supergod med tex bitar av kycklinglårfilé. Ett tips är att laga dubbel sats och frysa in så tillsätter du endast valfritt protein när det är dags att laga upp. Gillar du när det är starkt? Släng i lite hackad chili tillsammans med vitlöken och ingefäran.
Original recept från www.instagram.com
Nov. 24, 2024
2 st . lagerblad
0.5 tsk cayennepeppar
1 tsk curry
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1.5 tsk rökt paprikapulver
1.5 msk torkade bockhornsklöverblad (kasoori methi)
2 msk curryblad
2 krm malen kanel
Salt, peppar
3 - 4 msk neutral olja (tex. raps)
1 st . stor gul lök
2 st . tomater
1 msk tomatpuré
1 bit färsk ingefära
4 st vitlöksklyftor
3 - 4 dl vatten
25 g smör
1 - 2 tsk lönnsirap
250 ml kokosmjölk
1 burk krossade tomater
2 pkt gröna linser (förkokta)
Grön chilipickles
Yoghurt
Färsk koriander
Lime
Mät upp alla kryddor, strimla löken och grovhacka tomaterna.
Stek löken i olja på medeltemperatur tills den börjar bli genomskinlig (utan att ta färg).
Tillsätt kryddor och tomatpuré och låt gå någon minut i pannan innan du tillsätter tomaterna.
Häll på vattnet (deglacera pannan) och tillsätt de krossade tomaterna.
Täck med lock och låt puttra ihop (ca 10-15 min). Tillsätt mer vatten vid behov.
Plocka ur lagerbladen och mixa slät.
Tillsätt kokosmjölk och smaka upp med lönnsirap och salt. Vispa ner smöret.
Skölj de gröna linserna och släng ner i grytan.
Toppa med yoghurt, chilipickles, grovhackad koriander och pressa över lite lime.
Servera med nybakat naanbröd eller basmatiris.