En frisk och fräsch rätt med mycket smak. Perfekt att ställa fram som en av flera rätter på en buffé, komplett genom att öka mängden grönsaker eller tillsammans med valfri kolhydrat. Testa också att variera rätten genom att använda andra grönsaker utifrån säsong eller byta laxen mot krämigt kokta ägg och handskalade räkor.
Original recept från www.koket.se av Josefine Freij
Nov. 24, 2024
360 g laxfilé (back loin, “sushilax”)
2 krm strösocker
4 krm salt
5 gröna sparrisar
1 st fänkål (liten)
5 st rädisor
1 bit rabarber [ca 45 g]
1 st jalapeño (gul)
2 tsk strösocker
4 tsk fisksås
4 tsk limesaft
1 tsk dillolja*
1 tsk vatten
1 st limefrukt, skal
1 st ägg
10 - 15 st blad ramslök
2.5 dl rapsolja
2 cm rabarber
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
Flingsalt
Färsk dill
Blanda socker och salt och strö det över laxen, ställ åt sidan. Det här steget kan du göra i förväg.
Kapa de yttersta topparna på sparrisen, dela på mitten och lägg åt sidan.
Skär bort biten längst ner på sparrisen och använd en potatisskalare för att göra tunna “remsor”.
Skiva fänkål samt rädisor tunt med hjälp av en mandolin. Lägg bitarna i kallt vatten och skölj någon gång. Det kalla vattnet gör att de blir krispiga och rullar ihop sig en aning.
Upprepa föregående steg men med glasrabarbern och lägg bitarna i en separat skål med kallt vatten.
Dela jalapeñon på mitten, ta bort kärnorna och strimla den fint på längden. Lägg bitarna i en skål och tillsätt samtliga ingredienser till dressingen, blanda och ställ åt sidan.
Sota laxen genom att hetta upp en torr panna ordentligt (den är lagom varm när pannan precis börjar “ryka”). Lägg i laxen, vänd allteftersom den fått sin sotade yta. Laxen ska endast få sin sotade yta, inte bli genomstekt.
Lyft ur laxen från pannan och kyl ner den för att lättare kunna skära den i fina skivor.
Mät upp samtliga ingredienser till ramslöksmajonnäsen i en mixerbägare. Ställ stavmixern i botten av bägaren, mixa tills majonäsen börjar gå ihop och rör den sedan långsamt uppåt tills den är klar.
Smaka av majonnäsen och häll upp den i en spritspåse.
Låt sparris, fänkål, rädisor och rabarbern rinna av ordentligt. Använd gärna en salladsslunga.
Skiva upp laxen.
Lägg upp laxen på tallrikar, häll över dressingen, spritsa på majonnäs och toppa med färsk dill.