1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 tärningar svampbuljong
2 msk olivolja
3 dl carnaroli- eller arborioris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
500 g trumpetsvamp/trattkantareller eller valfri svamp
3 msk smör
2 dl riven parmesan
Salt och nymalen svartpeppar
2 tsk miso (går att skippa)
Färsk timjan (går att skippa)
Hasselnötter
Skala och finhacka löken och vitlöken.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset. Häll i buljongtärningarna direkt i kastrullen.
Späd med vatten under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer vatten eller lite mer vin efter smak. Smaksätt med salt och peppar.