Jag har tagit fram en brödform som är helt perfekt att baka bröd, bullar, mjuka kakor, kärleksmums, sockerkaka, kladdkaka och pajer i. Den har raka kanter, perfekta mått och jag kommer dela massor av bra recept som ni kan baka i just denna brödform!
Original recept från lindasbakskola.se
Nov. 24, 2024
50 g jäst
5 dl vatten
0.5 dl rapsolja
1 msk salt
340 g rågsikt
500 g vetemjöl
Limpa 1: uppvispat ägg + vallmofrön
Limpa 2: lite vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. Anpassa mängden vetemjöl så att degen är lagom i konsistensen, inte för kladdig, men inte heller kompakt. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa i bunken under en bakduk i 45 min.
Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor, lika långa som limpformarna. Lägg dem i varsin Lindas brödform, klädda med bakplåtspapper. (Om du bara har en limpform bakar du ut halva degen och låter den andra halvan stå och vänta i kylen tills du gräddat den första limpan i ugnen. När den är gräddad kan du baka ut andra halvan, låt den jäsa i formen i ca 30 minuter och sedan grädda den).
Limpa 1: Den ena limpan har jag penslat med ägg och strött över vallmofrön. Limpa 2: Den andra limpan har jag bara pudrat med vetemjöl och skurit några sneda snitt i degen på. Låt limporna jäsa i formarna under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in limporna på ett galler, längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader när du sätter i bröden. Grädda i ca 45 min. Ta ut dem ur formen och låt dem svalna på ett galler.