Letar du efter en riktigt god vegetarisk lasagne? Här har du den! Jag utgick ifrån @farsodlarna recept men med lite småjusteringar. Vet ni, BÅDA barnen åt utan att klaga!
Original recept från www.instagram.com
Nov. 24, 2024
400 g svenskodlad färs
3 msk rapsolja
390 g krossade tomater
1 st fp pastasås basilika
1 msk tomatpuré
1 st gul lök hackad
2 st vitlöksklyftor finhackad eller riven/pressad
1 msk torkad oregano
2 dl vatten
4 - 5 st valnötter grovhackade
1 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk salt
Svartpeppar
9 st lasagneplattor
4 dl mjölk
2 dl crème fraîche
1 dl riven lagrad ost
2 msk vetemjöl
Salt
Peppar
Ev. lite muskot
2 dl lagrad ost
Sätt ugnen på 225 grader
Börja med att bryna färsen i 2 msk olja på medelvärme i 7-8 minuter så den får en gyllene färg runt om. Salta och peppra lite. Häll sedan över till en stor gryta
Stek lök och vitlök i resten av oljan tills det har mjuknat utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré, oregano, salt och peppar. Låt det steka med ett par minuter och häll sedan över fräset till färsen
Tillsätt krossade tomater, pastasås, valnötter, vatten och en grönsaksbuljongtärning. Höj värmen och låt allt puttra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Sås: värm upp mjölk och crème fraîche i en kastrull. Tillsätt sedan riven ost under omrörning. Vispa till sist i vetemjöl och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite muskot.
Olja in en form och varva sedan med sås, lasagneplattor och färssås. Avsluta med 2 dl riven ost på toppen
Grädda i ugnen 20-25 minuter och tills osten fått fin färg. Tips: kolla tillagningstiden på paketet till lasagneplattorna, den kan skilja sig mellan olika sorter.