God och snabb vardagsrätt som blir härligt krämig av jordnötssmör.
Nov. 30, 2024
1 st förpackning äggnudlar
Neutral matolja att steka i
20 cm purjolök
1 st stor klyfta vitkål
1 st stor morot
0.5 st zucchini
500 g förs (fläsk, nöt eller kyckling eller er vego)
2 st vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
1 msk sesamolja
3 msk slätt jordnötssmör
4 msk japansk soja
4 msk hoisinsås
1 msk strösocker
1 msk risvinäger
3 msk rostade sesamfrön
Koka nudlar i 1 minut kortare än anvisningen på förpackningen. Kyl ner i iskallt vatten och låt rinna av i durkslag.
Riv vitlök och ingefära och rör samman alla ingredienser till såsen, förutom sesamfröna. Ställ åt sidan. Späd med lite vatten om den blir lite för tjock.
Skiva purjolöken tunt på diagonalen, strimla vitkålen, och hyvla moroten och zucchinin med en grönsaksstrimlare eller en potatisskalare. Spara lite av det gröna på purjon till servering.
Ta fram en wok eller din allra största stek- eller traktörpanna. Hetta upp tills rykande och täck botten med olja. Fräs purjolök i 1 minut och tryck till skivorna så det blir strimlor. Tillsätt strimlad vitkål och låt steka mjuk med purjolöken. Lägg i färsen och låt fräsa på fortsatt hög värme tills den har blivit genomstekt. Tillsätt strimlad morot och zucchini i pannan tillsammans med nudlarna och vänd runt tills allt blivit genomvarmt.
Häll över den goda såsen och vänd runt så allt blir täckt av smakerna. Strö över sesamfrön och skivad purjolök och servera.