Korma gjord på kyckling serverad med mynta gurksallad, matyoghurt och mango chutney. En indisk klassiker där du mixar din egen kryddpasta. Jag utgick ifrån ett gammalt Linas Matkasse recept som jag kryddade upp - super gott!
Nov. 26, 2024
4 portioner basmatiris
1 st gul lök, grovhackad
2 st vitlöksklyftor, grovhackade
2 msk finhackad ingefära
50 g mandelspån
3 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
1 tsk spiskummin
0.5 - 1 tsk chilipulver
0.5 tsk malen kanel
1 tsk garam masala
0.5 tsk bockhornsklöver/fenugreek (kan uteslutas)
600 kycklingfilé, tärnad (2 x 2 cm)
400 ml kokosmjölk
1 dl grädde
1 st tärning kycklingbuljong
Rapsolja till stekning
1 st gurka
1 kruka mynta, grovhackad
1 st lime, finrivet skal och saft
3 st salladslökar, tunt skivade
1.5 dl jordnötter, rostade och saltade
1 st lime, i klyftor
Mango chutney
Matyoghurt (kan uteslutas)
Koka basmatiriset enligt anvisning på förpackningen.
Lägg lök, vitlök, ingefära, mandelspån, tomatpuré, honung, och alla kryddor i en skål. Mixa allt slätt till din currypasta. Använd stavmixer eller i matbredare.
Hetta upp olja i en gryta och fräs currypastan 2-3 minuter.
Tillsätt kycklingen och fräs ytterligare 2-3 minuter.
Rör ner kokosmjölk, grädde och kycklingbuljong. Låt sjuda 10-15 minuter.
Hyvla gurkan på längden i tunna remsor med en osthyvel. Lägg gurkan i en skål och blanda med mynta, limeskal och limesaft.
Toppa grytan med salladslök och jordnötter. Servera med nykokt ris, lime och gurksallad med mynta.