Mjuk lingonpepparkaka
Original recept från grocerywealth.com av louise
Nov. 28, 2024
100 g rumsvarmt smör
1 st –1,5 dl strösocker
4 st äggulor
1.5 tsk kardemumma
1.5 tsk torkad ingefära
1 tsk bourbonvaniljpulver
2 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
1.5 dl lingonsylt
1 dl gräddfil
5.25 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl florsocker
2 msk vatten
2 st droppar citronjuice (saften från citron)
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Smörj en form, gärna en springform, med smör och eventuellt bröa den med ströbröd.
Vispa det rumsvarma smöret och sockret fluffigt i en bunke.
Tillsätt äggulorna en i taget under vispning. Rör sedan ner gräddfil och lingonsylt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma, ingefära, kanel, nejlika och salt i en separat skål. Sikta ner blandningen i smeten och rör försiktigt tills allt är jämnt blandat.
Häll smeten i den smorda formen och jämna till ytan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Kontrollera med en sticka; den ska komma ut torr.
Låt kakan svalna innan du tar den ur formen. Vill du dekorera, kan du göra det med kristyr.
Kristyr:
Sikta florsockret i en skål för att undvika klumpar.
Tillsätt vattnet och citronsaften, rör till en slät och glansig smet. Justera konsistensen vid behov genom att tillsätta mer vatten (för tunnare kristyr) eller mer florsocker (för tjockare kristyr).
Spritsa eller bred kristyren på den avsvalnade kakan. Låt stelna innan servering.