En extremt saftiga och god limpa som passar perfekt till jul. Den har en fantastisk smak och är såååå mjuk och god! En limpa som varmt rekommenderas!
Original recept från lindasbakskola.se
Dec. 3, 2024
33 cl julmust
25 g jäst
1.5 tsk salt
0.5 dl rapsolja
0.5 dl mörk sirap
4 dl rågsikt
3 st –4 dl vetemjöl
1 msk mörk sirap
1 msk vatten
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt julmust, olja och sirap. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Forma degen till en limpa och lägg den i Lindas avlånga brödform, täckt med bakplåtspapper.
Garnering: Blanda ihop sirap och vatten i en skål. Pensla limpan med vätskan. Låt den jäsa i ugnsformen utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 180 grader.
Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 45–50 min. Pensla limpan ytterligare en gång efter gräddningen med sirap blandat med vatten om du vill ha en blankare yta. Ta upp limpan ur formen och låt den kallna på ett galler. Skär gärna limpan i skivor och frys in i skivor (om du vill frysa in den).