Perfekt bjudmat som är enkel att laga men ändå riktigt lyxig. Kyckling, chili, soltorkade tomater, örter, parmesan…magiska smaker ihop. Receptet nedan är för 6 personer men inom parentes ser du hur jag skalade upp till en långpanna som räckte till 14 personer, varav hälften var större barn, så säg att den räcker till 12 vuxna ca?
Original recept från www.instagram.com
Nov. 23, 2024
6 st kycklingfiléer (2 kg för dubbel sats)
8 - 10 st soltorkade tomater i olja(hel burk)
2 st stora vitlöksklyftor (5)
0.5 st färsk chili(1)
4 dl grädde (10 dl)
1 dl créme fraîche (3)
2 msk kycklingfond (3)
1 tsk oregano (3)
1 tsk timjan (2)
Lite färsk basilika
1.5 dl riven parmesan (3 dl)
1 st stor näve färsk bladspenat (en påse á 65g)
10 st körsbärstomater delade på mitten
Salt, svartpeppar
Smör/olja att steka i
2 msk rostade pinjenötter till servering
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa och dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek filéerna runt om i smör eller olja i stekpannan. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sen över dom i en ugnsfast form. Stek i omgångar om du gör större sats.
Skala och riv vitlöken och finhacka chilin. Hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Använd lite av oljan (eller all olja om du kör storkok) från de soltorkade tomaterna och fräs tillsammans med vitlöken och chilin till de mjuknar.
Häll på grädde, créme fraiche, kycklingfond, oregano, timjan, basilika och parmesan. Låt koka ihop några minuter. Smaka av om det behövs mer kryddor.
Häll såsen över kycklingen, riv och sprid ut spenaten + lägg körsbärstomater på toppen. Toppa med riven parmesan och sätt sedan in formen i ugnen i ca 15-20 minuter tills kycklingen är färdig och gratängen fått fin färg. Samtidigt kokar du pasta till gästerna - 2 påsar pasta, dvs 1 kg, räckte faktiskt.
Rosta pinjenötterna och strössla uppepå innan servering. Servera med en god sallad.