Kryddig och len som en chai latte - krĂ€mig och frĂ€sch som en cheesecake. NĂ€stan lite julig. En toppenbra cheesecakeđ
Original recept frÄn www.instagram.com
Nov. 21, 2024
250 g biscoffkakor/pepparkakor
1 msk strösocker
75 g smör
1 msk mald kardemumma
1 msk mald kanel
1.5 tsk mald ingefÀra
0.5 tsk mald kryddpeppr
0.5 tsk mald muskotnöt
0.25 tsk mald svartpeppar
800 g fÀrskost, rumstempererad
2.75 dl strösocker
2 dl grÀddfil, rumstempererad
1.5 msk majsstÀrkelse
1 msk vaniljextrakt/vaniljsocker
4 st stora Àgg
2 dl vispgrÀdde
1 msk florsocker
Kanel till garnering
SĂ€tt ugnen pĂ„ 160Âș. KlĂ€ en form pĂ„ 23-24 cm med bakplĂ„tspapper i botten.
Mixa kakorna i en matberedare, tillsÀtt strösockret och blanda ihop allt till en fin konsistens. SmÀlt smöret och hÀll i och blanda. Alternativt krossa kakorna för hand.
LÀgg kaksmulorna i formen och tryck ut med botten av ett glas och lite upp pÄ kanten. GrÀdda i 10 minuter. LÄt den sedan svalna. HÄll ugnen pÄslagen.
Börja med att blanda ihop kryddorna till chaikryddmixen.
Vispa fÀrskosten i 1 minut pÄ lÄg hastighet med elvisp eller i en assistent. TillsÀtt sedan strösockret och chaikryddmixen och lÄt det blandas i 1 minut pÄ lÄg hastighet.
Blanda grÀddfil och majsstÀrkelse tills det Àr slÀtt i en separat skÄl. TillsÀtt sedan det och vanilj i smeten och blanda ihop pÄ lÄg hastighet en liten stund.
TillsÀtt sedan tvÄ Àgg Ät gÄngen och lÄt det blandas pÄ lÄg hastighet. NÀr alla Àgg har blandats i kör en sista mix för att se till att alla ingredienser har blandats.
HÀll cheesecakesmeten i formen. GrÀdda i 1 timme och 10-15 minuter. Cheesecaken Àr klar nÀr den Àr lite vobblig i mitten. StÀng av ugnen och ha ugnsluckan lite öppen och lÄt cheesecaken svalna i ugnen i 1 timme.
LÄt den svalna i rumstemperatur och stÀll sedan i kylen och lÄt stelna i minst 6 timmar, gÀrna över natten.
Vispa grĂ€dden med florsockret tills det blir mjuka toppar. Bred grĂ€dden pĂ„ cheesecaken och pudra den med lite kanel đ€