Ca 15 minuter

Saffransgifflar

Nu har första snön landat, och vad passar inte bättre än att dra igång ugnen och baka saffransgifflar? Dessa gifflar är fyllda med apelsin och saffran, en kombination som är otroligt god. Doppa gifflarna i smör och socker och du är i himmelriket. ♥️

Original recept från grocerywealth.com av louise

Grocery Wealth

Nov. 21, 2024

Ingredienser

4 dl mjölk

1 dl grädde

50 g färsk jäst

2 st påsar saffran (totalt 1 g)

1 tsk strösocker (för att mortla saffranet)

1 st ägg

1.5 dl strösocker

15 dl vetemjöl (900 g, tillsätt mer vid behov)

1 msk ljus sirap

200 g rumsvarmt smör

0.5 tsk salt

Fyllning

250 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

0.5 dl vaniljepulver

1 msk majsstärkelse

Rivet skal av 2 apelsiner

100 g färskost

Utbakning

1 st ägg för pensling

Topping

50 g smält smör

2 dl strösocker

Gör så här

Mortla saffranet med 1 tsk socker och blanda med 2 msk varmt vatten. Låt dra i 15 minuter.

Värm mjölk och grädde till 37°C (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och lös upp den med den ljumma vätskan.

Tillsätt saffransblandningen, ägg, sirap, strösocker och salt.

Blanda ner mjölet lite i taget och arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin (eller 15 minuter för hand).

Tillsätt det rumsvarma smöret i bitar mot slutet och knåda tills degen är smidig och släpper från kanterna.

Täck med en kökshandduk och låt jäsa i cirka 60 minuter.

Rör ihop smör, strösocker, vaniljpulver, majsstärkelse, apelsinskal och färskost till en jämn och bredbar fyllning.

Dela degen i tre lika stora delar.

Kavla ut varje del till en stor, tunn rektangel (viktigt att hålla den så tunn som möjligt för att undvika att gifflarna blir för tjocka).

Bred ut fyllningen jämnt över rektangeln.

Vik rektangeln i tre lager som ett treslag, vik en långsida in mot mitten, sedan den andra långsidan ovanpå.

Kavla ut den vikta degen försiktigt så att den blir platt och jämn igen.

Skär degen i breda remsor

Placera på en bakplåt med bakplåtspapper.

Låt gifflarna jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i 200°C i 12–15 minuter, tills de är gyllene

Efter gräddning: Smält smöret och pensla gifflarna medan de är varma. Doppa dem i strösocker.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.