Nu har första snön landat, och vad passar inte bättre än att dra igång ugnen och baka saffransgifflar? Dessa gifflar är fyllda med apelsin och saffran, en kombination som är otroligt god. Doppa gifflarna i smör och socker och du är i himmelriket. ♥️
Original recept från grocerywealth.com av louise
Nov. 21, 2024
4 dl mjölk
1 dl grädde
50 g färsk jäst
2 st påsar saffran (totalt 1 g)
1 tsk strösocker (för att mortla saffranet)
1 st ägg
1.5 dl strösocker
15 dl vetemjöl (900 g, tillsätt mer vid behov)
1 msk ljus sirap
200 g rumsvarmt smör
0.5 tsk salt
250 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
0.5 dl vaniljepulver
1 msk majsstärkelse
Rivet skal av 2 apelsiner
100 g färskost
1 st ägg för pensling
50 g smält smör
2 dl strösocker
Mortla saffranet med 1 tsk socker och blanda med 2 msk varmt vatten. Låt dra i 15 minuter.
Värm mjölk och grädde till 37°C (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och lös upp den med den ljumma vätskan.
Tillsätt saffransblandningen, ägg, sirap, strösocker och salt.
Blanda ner mjölet lite i taget och arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin (eller 15 minuter för hand).
Tillsätt det rumsvarma smöret i bitar mot slutet och knåda tills degen är smidig och släpper från kanterna.
Täck med en kökshandduk och låt jäsa i cirka 60 minuter.
Rör ihop smör, strösocker, vaniljpulver, majsstärkelse, apelsinskal och färskost till en jämn och bredbar fyllning.
Dela degen i tre lika stora delar.
Kavla ut varje del till en stor, tunn rektangel (viktigt att hålla den så tunn som möjligt för att undvika att gifflarna blir för tjocka).
Bred ut fyllningen jämnt över rektangeln.
Vik rektangeln i tre lager som ett treslag, vik en långsida in mot mitten, sedan den andra långsidan ovanpå.
Kavla ut den vikta degen försiktigt så att den blir platt och jämn igen.
Skär degen i breda remsor
Placera på en bakplåt med bakplåtspapper.
Låt gifflarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i 200°C i 12–15 minuter, tills de är gyllene
Efter gräddning: Smält smöret och pensla gifflarna medan de är varma. Doppa dem i strösocker.