Med lite nya ingredienser. Vi valde plattkål från Turkiet, får man inte tag på det så funkar tex savoykål. Prova även att blanda i sesamolja till penslingen!
Nov. 18, 2024
Plattkål, savoykål
Nötfärs
Grötris
Mjölk
Gul lök
Nötfärs
Ägg
Lite spad från kålkoket
Grädde
Smör
Honung
Maizena/mjöl
Salt, peppar, grönsaksbuljong
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skär bort rotstocken. Lägg i hela huvudet och låt ligga i några minuter. Plocka blad från huvudet och lägg över i en skål med iskallt vatten.
Koka grötriset i mjölk med en sked/tärning grönsaksbuljong. Hacka lök och stek på medelvärme några minuter.
Blanda nötfärs med det kokta grötriset, löken, ägg och krydda med salt och peppar.
Lägg en handduk på en skärbräda och plocka upp kålbladen. Skär bort den lilla hårda stambiten. Lägg en klick av färsröran i bladet närmast dig. Rulla upp lite grand och vik sedan in sidorna på bladet. Rulla sedan hela vägen upp. Lägg dolmen i en ugnsform som du smort innan. Pensla på en blandning av smält smör och honung. Kör i ugnen på ca 180 grader strax över en timme. Kolla av då och då!
Koka under tiden potatis och rör ihop rårörda lingon. Strax innan dolmarna är klara häller du av lite spad från ugnsformen, blandar med lite spad från kålkoket, grädde i och reder av till lagom tjocklek. Smaka av med salt och peppar och ev. lite fond. Blanka såsen med en klick smör.
God spis!