Fetaost och betor är smakkompisar. Här har vi bakade betor med sesamfröpanerad fetaost! Som ensamrätt räcker den här till två, tre personer.
Nov. 18, 2024
800 g rödbetor, gulbetor eller polkabetor, eller så kör du med en blandning som jag gjorde!
Olivolja
Salt & svartpeppar
1 msk balsamvinäger
150 g fetaost
1 st ägg
1 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön(blanda gärna i lite svarta sesamfrön också om du har)
Sallad
0.5 msk honung
Sätt ugnen på 200 grader. Skala betorna och klyfta dem. Blanda tillsammans med 1 msk olivolja och lite salt på en plåt. Låt ugnsbaka tills betorna är mjuka, det tar ca 20 minuter. Blanda sedan betorna med balsamvinäger.
Dela fetosten i 6 trekanter. Lägg upp mjöl och sesamfrön på fat. Vispa upp 1 ägg i en djup tallrik. Vänd fetaosten först i vetemjöl, sedan i ägget och till sist i sesamfröna. Stek fetaosten gyllene i en stekpanna med lite olivolja.
Lägg sallad på ett serveringsfat. Fördela betorna på fatet och sedan den sesamfröpanerade fetaosten. Avsluta med att ringla lite honung över. Jag brukar värma vanlig gotländsk honung lite försiktigt, då blir den mer rinnig i konsistensen.