Färsfyllda mangolddolmar med tomatsås. Använd valfri färs, jag tog kalkonfärs.
Nov. 18, 2024
14 st stjälkar mangold
450 g kalkonfärs eller annan valfri färs
2 st gula hackade lökar
3 st hackade vitlökar
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
Nymalen svartpeppar
1 st förpackning krossade tomater
0.5 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta, hackade
1 dl vatten
1 st buljongtärning
Skär av stjälkarna av mangolden och strimla den. Stek den tillsammans med hackad lök och vitlök med lite olivolja tills löken är mjuk, låt sedan svalna. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull och koka bladen hastigt i 1 minut i saltat vatten. Häll av i durkslag och kyl bladen med kallt vatten och låt rinna av.
Blanda färsen, salt och kryddorna med den stekta löken/mangoldstjälkarna. Fyll bladen med färsfyllningen och rulla ihop.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tomatsåsen: Ta lite olivolja i stekpannan och stek tomatpuré och hackad vitlöksklyfta. Tillsätt tomatpuré, vatten och buljontärning. Krydda med nymalen svartpeppar och låt koka upp. Lägg sedan tomatsåsen i botten på en ugnsfast form och fördela dolmarna formen. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter. Till detta serverade jag bl a havreris och stekta padrons.