Att slänga ihop något på det som råkar finnas i kylskåpet är både ekonomiskt, hållbart (om minskat matsvinn) och bland det bästa jag vet! Nästan lite som en mystery box 😃 Tidigare i veckan provlagade jag bla recept inför ett event samt skar till snygga laxfiléer; så i dagens ”låda” fanns bland annat trimbitar av lax, smetana och lite grönsaker som behövde tillagas. Blev en riktigt god och krämig pasta med härlig syra från citron och en liten sötma från karamelliseringen 🍋
Original recept från www.instagram.com
Dec. 12, 2024
1 bit lax
4 portioner valfri pasta
1 st bunt färsk sparris
1 st scharlottenlök
1 st liten fänkål
1 st vitlöksklyfta
1 krm strösocker
1 st liten citron
2 - 3 dl pastavatten
2 msk fond brynt scharlottenlök
2 dl smetana
Finriven parmesanost (ca 1dl… eller tills du skäms)
Salt, nymald svartpeppar
Smör eller olja till stekning
Skiva scharlottenlök, fänkål och vitlök tunt. Salta och stek (ca 15 min) i lite olivolja på låg-medelvärme. Den ska bli mjuk och få fin färg (jag var dessvärre aningen otålig). Avsluta med lite strösocker och låt gå några minuter till.
Förbered under tiden sparris och lax genom att dela i mindre bitar.
Koka pastan enligt anvisning.
Tillsätt citronskal, smetana, citronsaft, pastavatten (börja med 2 dl och späd mer vid behov) och fond i pannan och låt koka upp.
Tillsätt parmesanost och rör om, smaka av med salt, en rejäl dos nymalen svartpeppar och citronsaft.
När pastan är klar; lägg ner sparrisen i såsen och låt puttra någon minut och vänd sedan snabbt ner laxen. Tillsätt pastan, blanda försiktigt och servera genast.
Toppa med en god dill- eller olivolja, parmesanost samt dra över några droppar citron.