Skogens guld- kantareller! De säger att det kryllar i skogarna, förmodligen även på ett torg eller i butik nära dig. Testa att göra en otraditionell traditionell risotto, byt parmesanosten mot västerbottenost och addera lite chorizo!
Original recept från www.instagram.com
Jan. 29, 2025
150 - 200 g färsk chorizo
4 portioner risottoris
2 st scharlottenlökar, finhackad
1 st vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
7 - 8 dl buljong (tex. kantarell- eller köttbuljong)
400 g färska kantareller
4 dl västerbottenost, grovt riven
Färsk persilja, hackad
Salt, färskmalen peppar
Brassa på chorizofärsen ordentligt och tag sedan ur pannan.
Använd samma panna, fräs ris, lök och vitlök i fettet från chorizon utan att det tar färg.
Tillsätt vinet och sjud, tillsätt sedan buljongen lite i taget och rör om med jämna mellanrum under hela tillagningen.
Stek under tiden svampen långsamt i en torr panna. När den börjar få färg, släng ner en stor klick smör och låt gå tills gyllene.
När riset börjar bli klart (visst tuggmotstånd är obligatoriskt! Tar ca 20 min), tillsätt hälften av svampen och chorizon samt en del av osten och rör om.
Tillsätt resterande ost i omgångar tills len och krämig utan att vara stabbig.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp och toppa med resterande svamp och chorizo samt färsk persilja. Ett drag med svartpepparkvarnen innan servering är kärlek!