Skaldjur är en vanlig ingrediens när man gör papayasallad. När man gör en ”riktig” som tam är de ofta fermenterade, torkade eller picklade vilket boostar smak genom att tillföra syra/sälta och umami. Huvudingrediensen består av grön papaya, ofta ingår även långa bönor, tomat och jordnötter. MEN detta är ingen traditionell som tam. Det är kräftsäsong, man tager vad man haver och den enkla ”dressingen” är enkel är lika god tillsammans med morötter eller andra krispiga tunnskivade/strimlade grönsaker i säsong. Tips! Har du inte palmsocker? Byt ut till annat brunt socker. Och på kräftskalen kokar du såklart min kräftsoppa och serverar till. 🤤 Enjoy!
Original recept från www.instagram.com
Nov. 18, 2024
Bröd i skivor, tex levain
Kräftstjärtar
1 bit gurka
0.5 st äpple
1 st liten selleristjälk + blast
1 st scharlottenlök
1 st handfull vaxbönor (ca 10 st)
Färsk dill
0.75 dl rostade jordnötter
1 st vitlöksklyfta
1 - 2 st chili
0.5 - 1 st lime, saft
1 tsk palmsocker, skivat
Fisksås (ca 0,5 tsk, smaka av!)
4 msk majonnäs smaksatt med lite zest och några droppar saft från en lime.
Stöt hälften av de rostade jordnötterna i en mortel och lögg åt sidan, spara resten till topping.
Mortla vitlök, palmsocker och chili, tillsätt sedan limesaft och fisksås. Smaka av.
Strimla eller skiva frukt och grönt tunt. Plocka ner en handfull fina selleriblad samt dill.
Blanda med kräftstjärtar, de stötta jordnötterna och häll över dressingen.
Smaka av.
Bre majonnäs på smörstekt levainbröd, lägg på kräftsalladen och toppa med resterande rostade jordnötter.