Variant av vaniljrutor med pepparkakskryddad mördeg och krämig vaniljfyllning 🥰 💡Tips! Gör gärna smuldegen till botten och toppen i två omgångar, så blir den lättare att hantera. Halvera bara måtten i ingredienslistan när du gör den. Om pepparkaksrutorna förvaras i kylskåp håller de sig saftiga och goda i flera dagar, upp till en vecka. De går även utmärkt att frysa. Lägg gärna bakplåtspapper mellan lagren, så de inte fastnar ihop.
Nov. 17, 2024
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1.5 msk malen malen kanel
1.5 tsk mald kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
500 g smör, kallt
4 st ägg
2 dl kvarg 10 % (eller turkisk yoghurt)
5 dl crème fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Florsocker
Sätt ugnen på 200°.
Arbeta snabbt samman vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver, kryddor och tärnat smör till en smuldeg. Tryck ut hälften av degen i en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper.
Fyllning: Blanda ägg, kvarg, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smuldegen. Fördela resten av smuldegen ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen, ca 30 min. Låt svalna. Skär i rutor. Pudra med florsocker före servering.