Långkok som garanterat kommer imponera på gästerna👏
Nov. 17, 2024
800 g oxkind (1 kind per person)
2 st morötter
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 flaska rött vin
5 dl kalvfond eller oxfond
2 st lagerblad
8 svartpepparkorn
Några kvistar färsk timjan
Gräslök att toppa med
Smör att steka i
Salt & peppar
500 g mjölig potatis
2 dl grädde
50 g smör
Salt & peppar
Putsa oxkinderna från hinnor och senor. Hacka upp örter, rotsaker och lök grovt, lägg i en skål tillsammans med rödvin, svartpeppar och lagerblad. Ner med oxkinderna, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 1 dygn
Ta fram oxkinderna, salta och peppra lätt, stek på hög värme i en gryta. Tillsätt allt från marinaden och koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda under lock i cirka 4 timmar
Ta upp oxkinderna och sila av avkoket i en kastrull. Tillsätt oxfond och tomatpuré, låt reducera ner till hälften
Skala och koka potatisen. Mosa potatisen och blanda upp med smör, grädde och kryddor till en slät puré
Vispa ner en klick smör i såsen. Ner med oxkinderna i såsen och toppa med lite finhackad gräslök!