En galet god fusiondessert med guldkorn från italien och thailand. Bortsett från tillagningen av mangosalsan kan du med fördel preppa de flesta element dagen innan. Dock är mängden gelatin anpassat för att kunna stelna snabbt och i små formar till pannacottan - perfekt om du har bråttom! Om du använder större formar/glas och ställer i kylen över natten kan du minska mängden gelantin.
Original recept från www.koket.se av Josefine Freij
Nov. 24, 2024
3 dl kokosgrädde (22 %)
2 dl vispgrädde (40 %)
0.5 dl strösocker
1 st limefrukt, finrivet skal
3.5 st gelatinblad
0.75 dl mango (tärnad)
0.5 st gelatinblad
2 msk vatten
1 - 2 tsk strösocker
1 kruka thaibasilika
3 - 4 st limefrukter, juice
4 dl sockerlag, kall (koka upp 2 dl vatten och 2 dl socker, låt svalna)
1 dl mörk rom
2 dl mango, tärnad
3 msk muscovadosocker
Rom (för flambering)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem dra i minst 5 minuter.
Blanda alla ingredienser till pannacottan i en kastrull och låt koka upp.
Lyft upp de blötlagda gelatinbladen och vispa ner dem i kastrullen så att de smälter.
Häll smeten i formar, täck med plastfolie och ställ i kylen. Tänk på att formens storlek påverkar tiden det tar att stelna.
Mixa mangon och låt den koka upp tillsammans med socker. Smaka gärna på mangon innan och justera mängden socker efter mangons sötma, tillsätt eventuellt lite limejuice.
Sila purén hel slät. Purén ska vara hyfsat fast i konsistensen, om den känns för rinnig, koka ner ytterligare innan du häller upp den i spritspåse.
Låt svalna helt i kylen (eller i frysen om det ska gå snabbt).
Mixa den kalla sockerlagen och thaibasilikan ordentligt med stavmixer eller i en blender.
Smaka av med limejuice och låt stå så det får dra ordentligt.
Sila av och tillsätt rom. Smaka gärna av igen.
Se till att ha ett lock nära till hands och tänk på att dra bort pannan från fläkten innan du tänder på!
Låt sockret karamelliseras i en stekpanna.
Tillsätt mangon och blanda runt. Tillsätt rommen direkt och tänd på. Smaka av.
Om du har riktigt bråttom kan du först kyla ned gräddblandningen, under omrörning, över ett isbad innan du ställer in dem i frysen.