Ca 60 minuter

Josefines persiska ris med kycklingspett

Glöm det torra och smaklösa riset du blev serverad i skolan, det här riset är fluffigt, saftigt och smakrikt! Servera family-style, lägg upp på ett stort fat och ställ fram mitt på bordet så har du garanterat ett färgglatt blickfång och ditt kök kommer dofta magiskt. Tips: – tips rulla citrusfrukter mot bänken samtidigt som du trycker lätt på frukten för att få ut mer juice – välj en krämig yoghurt sort t ex grekisk eller turkisk

Original recept från www.koket.se av Josefine Freij

Josefine Freij

Dec. 22, 2024

Ingredienser

Kyckling

600 g kycklinglårfilé

4 msk olivolja

0.5 g saffran

1 st limefrukt, finrivet skal

2 msk limejuice

0.5 tsk malen spiskummin

2 krm chilipulver

0.5 tsk sumak

1 krm malen kardemumma

3 klyftor vitlök

0.5 st gul lök

2 dl turkisk yoghurt

Salt

Peppar

Ris

4 portioner basmatiris

2 - 3 msk neutral olja

1 tsk salt

Vatten, kokande

0.25 g saffran

25 g smör

0.5 dl torkade tranbär

Myntayoghurt

2 dl turkisk yoghurt

0.5 dl färsk mynta

1.5 msk limejuice

Salt

Peppar

Övrigt

Grillspett

Granatäpplekärnor

Färsk bladpersilja

Pistagenötter

Gör så här

Ett välsköljt ris är en förutsättning för ett fluffigt ris. Börja med att tvätta riset ordentligt i en skål, skölj det med vatten flera gånger tills stärkelsen försvinner och vattnet bli klart. Låt sedan riset stå i ljummet vatten medan du gör marinaden till kycklingen. Hetta upp olivoljan i liten kastrull eller stekpanna och häll i saffranet samt övriga torra kryddor till marinaden. Låt stå en stund på värmen för att frigöra smakerna och låt sedan svalna.

Under tiden som oljan svalnar, skär kycklingen till spetten i mindre bitar (ca 2,5-3 cm).

Riv sedan lök, vitlök och limeskal fint, pressa limejuice och blanda med kryddoljan. Tillsätt sedan yoghurt, salt och peppar.

Blanda kycklingen med marinaden, låt stå minst 30 minuter. (Tips! Förbered marinaden i förväg och låt kycklingen marinera några timmar i kylskåp eller över natten för ännu mer smak).

Koka upp vatten till riset separat.

Sila av det blötlagda riset och lägg i en kastrull. Tillsätt olja och salt. Häll på det kokande vattnet. (Ta mängd vatten som anges på förpackning eller låt det täcka riset med ca 1 cm).

Låt riset koka upp under lock och sänk sedan till medelvärme i några minuter, sänk sedan ytterligare och låt stå på låg värme i ca 20 minuter tills det är genomkokt. Var noga med att inte röra runt i riset medans det tillagas. När riset är genomkokt, ställ åt sidan. (Tips! Är du osäker på om riset är klart? Smaka, om det fortfarande har en fast kärna i mitten kan du tillsätta ytterligare några matskedar kokande vatten i taget tills dess att det är färdigt).

Trä upp kycklingen på spett och stek eller grilla tills de känns färdiga eller har nått en innertemperatur 72˚C.

Ta under tiden fram en mindre panna eller kastrull och smält smör, tillsätt sedan saffran och låt bubbla med en stund så att smöret tar ordentligt med smak och får en härlig gyllene färg. Lägg sedan ner tranbären som ska smaksätta en del av riset och låt dem värmas upp och bli mjuka.

Finhacka myntan och blanda ner i yoghurten tillsammans med lime, salt och peppar.

Lägg sedan en tredjedel av riset i en skål och blanda med saffranssmöret.

Dags att lägga upp riset. Lägg det naturella riset i botten på en tallrik eller ett fat, lägg sedan på en del av saffransriset. Toppa med granatäpplekärnor, hackad bladpersilja och grovhackade pistagenötter. Servera tillsammans med kycklingspetten och myntayoghurten.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.