Saffransbullar med vaniljsmörkräm, så otroligt saftiga och fluffiga! 😋
Original recept från www.instagram.com
Nov. 16, 2024
50 g jäst
4 dl mjölk
1 g saffran
200 g smör
1 st ägg
1 tsk salt
2 dl ljus sirap
2 tsk kardemumma
16 dl vetemjöl special
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 st ägg
Pärlsocker
Smula jästen i en degbunke.
Tärna smöret och lägg i en kastrull tillsammans med mjölken.
Värm till 37 grader (fingervarmt) och ta av från plattan. Låt smöret smälta, det behöver inte vara helt smält.
Häll vätskan över jästen och blanda tills jästen löst upp sig.
Tillsätt saffran, sirap, kardemumma, salt, ägg, och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
Fyllning: Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Rulla till 30 st små bollar och lägg på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser.
Sätt ugnen på 230 grader.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lite. Dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en ugnsplåt, klädd med ett bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 30 min.
Ta ut smörbollarna ur frysen och tryck ner en boll i varje bulle när de jäst.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna längst ner i ugnen i 12–13 minuter.
Låt bullarna svalna.