Jag letar alltid sätt att lyfta in fler hållbara råvaror i min matlagning. Dels genom att ta tillvara på säsongens grönsaker och minimera matsvinn. Av den anledningen har jag alltid minst ett paket tofu i kylen. Det är en bra källa till protein, har en lång hållbarhet och går att variera i oändlighet - dessutom har tofu en självklar plats i det asiatiska köket. Min favorit är helt klart den naturella fasta tofun från Yipin som är kanongod att dränka i en smakrik marinad och rosta i ugnen! Som i det här receptet på pimpade snabbnudlar med sticky tofu - snabbt, billigt och framförallt GOTT! Tips bryt sönder tofun för en större och bättre yta för marinaden att fästa = mer smak! 👌🏼
Original recept från www.instagram.com
Nov. 17, 2024
400 g yipin fast tofu naturell
3 pkt snabbnudlar
3 tsk maizena
150 g svamp
3 st miniaubergine
1 st broccolihuvud
1 st vitlöksklyfta
1 msk ljus soja
Neutral olja
Salt
2 msk gochujang
2 msk ljus misopasta
3 msk honung
2 st vitlöksklyftor
2 msk ljus soja
2 tsk sesamolja
2 tsk sushivinäger
1.5 st lime
Sesamfrön
Salladslök
Koriander
Sätt ugnen på 200 grader.
Torka av tofun med lite papper. Vira in i en kökshandduk och pressa ur större delen vätska så att tofun istället kan suga åt sig av marinaden.
Dela grönsaker i mindre bitar. Använder du aubergine så ringla över lite olja och salta för att dra ut vätska.
Blanda glazen.
Bryt tofun i mindre bitar. Lägg i en burk, strö över maizena, sätt på lock och skaka. Stek tills gyllene.
Täck tofun med en del av marinaden och rosta i ugnen tills den fått fin färg (ca 15-20 min).
Stek grönsaker/svamp i olja, vitlök och soja. Blanda ner tofun.
Tillaga nudlar enligt anvisning, lägg på grönsaks-/tofublandningen.
Avsluta med valfria toppings och några droppar lime.