En saftig apelsinkaka smaksatt med olivolja och mandel. En perfekt mjukstart till alla julbak!đđ€© Allt detta toppas sedan med en frĂ€sch och len yoghurtgrĂ€dde. Den kan dessutom göras naturligt glutenfri vĂ€ldigt enkelt (se nedan)!đ§Ą Inspirerat av @chefrickstein đ
Original recept frÄn www.instagram.com
Nov. 16, 2024
1 st apelsin, helst ekologisk
3 st Àgg
155 g strösocker
70 g olivolja
80 g mandlar
140 g vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 krm salt
Saft frÄn en halv citron
1 msk strösocker
0.5 dl vatten
100 g turkisk yoghurt elr. liknande
20 g florsocker
1 dl vispgrÀdde
SÀtt ugnen pÄ 160° varmluft (175° vanlig).
TvÀtta och skrubba apelsinen. SkÀr i mindre bitar och försök att fÄ bort sÄ mycket som möjligt av det vita frÄn skalet.
Mixa hela apelsin (med det orangea skalet) till en slÀt puré.
Vispa Àgg och socker pösigt. TillsÀtt olivolja och apelsinpurén. VÀnd ihop.
Grovmixa mandlar och rör ner i smeten tillsammans med vetemjöl och bakpulver.
TÀck en springform pÄ 18 cm i diameter med bakplÄtspapper. Bred ut smeten och grÀdda mitt i ugnen i ca 50 min. Ta ut och lÄt svalna delvis innan du hÀller pÄ sirapen.
Koka upp alla ingredienser till sockerkristallerna lösts upp.
Gör smÄ hÄl i kakan med ex. en spaghetti. HÀll sirapen över. LÄt svalna helt.
GĂ€lla alla ingredienser i en bunke och vispa till en fluffig spritsbar konsistens.
Pudra florsocker över kakan och dekorera med yoghurtgrĂ€dde, rivet apelsinskal och kanske nĂ„gon blomma!đ§Ąđ§Ą