Krämig het kräftsoppa smaksatt med vitlök, ingefära, kokos, dill och lime keffirblad. Kräftdags! Mysmiddag för två eller röjig skiva spelar ingen roll, ta tillvara på skalen! Det kan bli en grym fond, soppa, gryta, vad-du-nu-vill. Har du inte tid att fixa direkt så går det utmärkt att frysa in. Av kräftstjärtarna gjorde jag en schysst macka på smörstekt levain (recept kommer), MEN du kan också slänga ner dem i soppan precis innan servering.
Original recept från www.instagram.com
Nov. 17, 2024
Kräftskal från 1 pkt stora kräftor (ca 700g)
1 bit morot, fint tärnad
1 bit selleri, fint tärnad
1 st liten lök, fint tärnad
1.5 msk tomatpuré
1 - 2 st vitlöksklyftor, finhackad
1 tsk ingefära, riven
6 st lime keffirblad
Dill- och korianderstjälkar
Chili enl. smak.
1 dl torr sherry
1 dl kräftspad
2 msk fond (tex hummerfond)
6 dl (ca) vatten (ska täcka skalen)
2.5 dl kokosgrädde
1 dl grädde
0.33 st stor lime, saft
1 - 2 msk fisksås
1 msk palmsocker, skivat (alt. 0,5 tsk strösocker)
0.5 tsk msg (kan uteslutas)
Chiliolja
Låt skalen rinna av, hetta sedan upp olja i en kastrull och fräs på skalen (alt rosta av i ugnen).
Gör en Mire poix (grönsaksblandning) genom att tärna selleri, lök och morot fint. Släng ner i kastrullen och stek tills mjuk.
Tillsätt sedan tomatpuré, vitlök, ingefära, örter, chili och kör på lite till.
Häll på sherry, koka bort alkoholen och tillsätt vatten, kräftspad samt fond. Puttra ca 15 min. Tillsätt en extra dash med vatten vid behov.
Sila av och häll på grädde och kokosgrädde. Reducera ner till önskad konsistens och smaka upp med fisksås, palmsocker, lime och MSG (kan uteslutas).
Lägg upp på tallrik och ringla över lite chiliolja.