Kidsen önskade sig satay gai (kycklingspett i jordnötssås) till middag vilket inte var enligt plan. Såå, jag wingade lite och mötte dem halvvägs - det blev kycklingköttbullar i jordnötssås. Det blev en hit så här kommer receptet!
Original recept från www.instagram.com
Nov. 22, 2024
300 g kycklingfärs
2 msk ströbröd
2 msk kokosmjölk
2 krm gurkmeja
1 krm koriander, malen
0.5 krm cayennepeppar
1 st stor vitlöksklyfta
0.5 st citrongräs, finhackad (el. riv om fryst)
0.5 st liten lök, finriven
0.5 st ägg
Salt (alt. fisksås), vitpeppar
0.5 st scharlottenlök, finhackad
1.5 msk röd currypasta
0.5 dl jordnötssmör, crunchy
1 tsk tamarindpasta (alt. extra lime)
0.5 msk palmsocker, tunnskivat (alt. mörkt socker)
Vatten, ca 2 dl
Limesaft
0.5 dl jordnötter, rostade
Lime keffirblad, finstrimlad utan 'stam'
Chiliolja (kan uteslutas)
Blanda ihop 'köttbullesmeten' och ställ åt sidan.
Rosta jordnötter och sätt på riset.
Stek löken mjuk i en panna med lite neutral olja. Tillsätt currypastan och stek på ordentlig.
Häll på övriga ingredienser till såsen och låt puttra ihop. Rör om emellanåt och späd eventuellt med lite extra vatten.
Forma bullarna och lägg ner i såsen, låt puttra på låg värme tills klara. Smaka av med fisksås och lime.
Toppa med jordnötter, finstrimlade lime keffirblad samt ringla över lite chiliolja.